E-ÜGYINTÉZÉS
TOP pályázatok
HELYI ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSOK 2019

TOVÁBBI OLDALAINK

 

ÖNKORMÁNYZATI TÁJÉKOZTATÓ
Önkormányzati tájékoztató 2020/07

 ÖNKORMÁNYZATI TÁJÉKOZTATÓ 2020/07

Elõzõ számok >>>
TESTVÉRTELEPÜLÉSEK
ONLINE LÁTOGATÓK
Testvértelepülési találkozók
Ifjúsági Lelkisegélyszolgálat
JÁNOSHALMI K. EÜ. KÖZPONT
Jánoshalmi Kistérségi Eü. Központ
CSALÁD ÉS HELYTÖRTÉNETI KUTATÁS

Jánoshalma - Mélykút Ivóvízminőség javító Önkormányzati Társulás


 

KEZDŐLAP arrow ÖNKORMÁNYZAT arrow ÉRTÉKTÁR arrow SZVETNIK JOACHIM EMLÉKHÁZ ÉS HAGYATÉK arrow SZVETNIK JOACHIM EMLÉKHÁZ és HAGYATÉK
SZVETNIK JOACHIM EMLÉKHÁZ és HAGYATÉK PDF Nyomtatás
Írta: Administrator   
2019. február 28. csütörtök 14:06

 

Szvetnik Joachim Emlékháza

NEMZETI ÉRTÉK MEGNEVEZÉSE: Szvetnik Joachim Emlékháza 

A NEMZETI ÉRTÉK FELLELHETŐSÉGÉNEK HELYE: Mélykút, Honvéd u. 41.

KATEGÓRIA:
kulturális örökség

ÉRTÉKTÁR: Bács-Kiskun Megyei Értéktár

A NEMZETI ÉRTÉK RÖVID, SZÖVEGES BEMUTATÁSA, EGYEDI JELLEMZŐINEK ÉS TÖRTÉNETÉNEK LEÍRÁSA:

Mélykút nevezetes háza, amely ma a magyar ötvösművészet egyik legnagyobb talentumának emlékét őrzi és hirdeti, 1885-1887-ben épült. Az 1997-ben, Szvetnik Joachim születésének 70. évfordulóján átadott emlékház a művész szülőháza és élete utolsó éveiben otthona volt. 

A nádtetős, vert falú parasztház felidézi a XIX. század végének, illetve a XX. század első felének világát. Szvetnik Joachim 1987. november 30-án kelt levelében, melyben felajánlotta a házat az akkor még falu vezetőinek, ekként írt otthonáról: „… A belső elrendezése eredeti formában megmaradt, így a szabad kémény, búbos kemence stb. A házon ennek a tájnak tipikus jellegét találhatjuk, ami megnyilvánul a hármas elrendezésben: úgymint előszoba, középen konyha szabad kéménnyel, hálószoba. A hátsó szobát kisebb családi létszámnál kamrának használtak. A külső jellegében, ami változott, az a folyosó beüvegezése azon célból, hogy a jelenlegi követelményeknek megfeleljen. A házhoz egy ötvösműhely lett építve melyben egy az 1900-as évekből származó ötvös asztal található. Mivel Mélykút Község nem rendelkezik tájházzal, ezért a későbbiek folyamán akár mint tájház vagy emlékház működhet.” 

Az ötvös-restaurátor mester az 1980-as években költözött haza Budapestről betegsége miatt. A szülőházban kialakított kis műhelyben folytatta a restaurálást, ahol olyan nagy művek helyreállítása történt, mint a szarvserleg, a fedeles köves serleg, az ékköves kupa, a vöröstói úrmutató, valamint Ligeti Miklós által megformázott Csongor és Tünde szobra, ami a II. világháború végén sérült meg.

Nevét a nagyközönség akkor ismerte meg, amikor 1977-ben közreműködött a magyar koronázási jelvények azonosításában. Tárgyi emlékeit féltve őrző, szellemiségét gyermek és fiatalkori munkáival megidéző emlékhely maradandó élményt nyújt mindazok számára, akik be szeretnének tekinteni a Kossuth-díjas ötvös-restaurátor szülőházába.

INDOKLÁS AZ ÉRTÉKTÁRBA TÖRTÉNŐ FELVÉTEL MELLETT
Ismereteink szerint az egyetlen olyan magyar múzeum, amely ötvösművésznek állít emléket.


 

 

A NEMZETI ÉRTÉKKEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓT MEGJELENÍTŐ FORRÁSOK LISTÁJA (bibliográfia, honlapok, multimédiás források):

Dr. Rauzs József: Szvetnik Joachim, Mélykút Közművelődéséért Közalapítvány, 2008.
Molnár György: A magyar Cellini/Szvetnik Joachim élettörténete, Bába Kiadó, Szeged, 2004.

Szilágyi András: Szvetnik Joachim; In: Ars Vecorativa Iparművészet – Az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum évkönyve, Budapest, 1991.

www.szvetnikjoachim.com

 

Szvetnik Joachim hagyatékai

A NEMZETI ÉRTÉK FELLELHETŐSÉGÉNEK HELYE: Mélykút, Honvéd u.

A NEMZETI ÉRTÉK SZAKTERÜLETENKÉNTI KATEGÓRIÁK SZERINTI BESOROLÁSA: kulturális örökség

ÉRTÉKTÁR: Bács-Kiskun Megyei Értéktár

A NEMZETI ÉRTÉK RÖVID, SZÖVEGES BEMUTATÁSA, EGYEDI JELLEMZŐINEK ÉS TÖRTÉNETÉNEK LEÍRÁSA:
Az ötvös-restaurátor mester az 1980-as években betegsége miatt költözött Budapestről Mélykútra. A szülőházban kialakított kis műhelyben folytatta a restaurálást, ahol olyan művek helyreállítása történt, mint az Esterházy-kincseket képező szarvserleg, a fedeles köves serleg, az ékköves kupa, a vöröstói úrmutató, valamint a Ligeti Miklós által megformázott Csongor és Tünde szobra, ami a második világháború végén sérült meg. Nevét a nagyközönség akkor ismerte meg, amikor 1977-ben közreműködött a magyar koronázási jelvények azonosításában, majd Amerikából való hazahozatalukban.

A szülőházából kialakított emlékhely élményt nyújt mindazok számára, akik szeretnék megismerni a Kossuth-díjas ötvös-restaurátor munkásságát. Az 1885-1887-ben épült mélykúti épületben kaptak helyet Szvetnik Joachim hagyatéki tárgyai, gyermek- és fiatalkori munkái, valamint érintetlenül áll a restaurátorműhelye is. Minden az alkotót, az „ötvösművészt”, de legfőképp a kivételes embert idézi. A könyvtárban helyezték el a hagyaték legtöbb elemét. Itt található Szvetnik Joachim életét és munkásságát bemutató mintegy 2600 fénykép fotóalbumokba rendezve. A könyvtárban az eddig fellelt írásos dokumentációk (levelek, jegyzőkönyvek, személyes dokumentumok, újságcikkek stb.), valamint a mester munkáját megörökítő magnó- és videofelvételek találhatók.

A Szvetnik-hagyatékhoz két sírhely is tartozik. A kálvária temetőben Szvetnik Joachim és édesanyja sírja, a pesti úti temetőben Szvetnik Joachim édesapja sírja, amelyek fokozott megóvást igényelnek. A mester hagyatéka és az emlékház szervesen összefügg, nem választható szét, de külön kell kezelni, mivel a hagyaték egy részét a könyvtár őrzi, illetve külön értéket képvisel.

NDOKLÁS AZ ÉRTÉKTÁRBA TÖRTÉNŐ FELVÉTEL MELLETT:
Ismereteink szerint az egyetlen olyan magyar múzeum, amely ötvösművésznek és személyes tárgyainak állít emléket.


 

 

FORRÁSOK
Dr. Rauzs József: Szvetnik Joachim, Mélykút Közművelődéséért Közalapítvány, 2008.
Molnár György: A magyar Cellini/Szvetnik Joachim élettörténete, Bába Kiadó, Szeged, 2004.
Szilágyi András: Szvetnik Joachim; In: Ars Vecorativa Iparművészet – Az Iparművészeti Múzeum Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum évkönyve, Budapest, 1991.

www.szvetnikjoachim.com

Utolsó frissités ( 2019. február 28. csütörtök 14:42 )
 
FOTÓ GALÉRIA